HRW: Izrael vyvolal hladovění v Gaze

8. 5. 2024

čas čtení 4 minuty
 
Izrael vyvolal hladovění v Gaze a doplácejí na to děti, píše mediální ředitel organizace Human Rights Watch Andrew Stroehlein.


Izrael tak činí navzdory Světovému soudnímu dvoru a já dnes trochu podrobněji vysvětlím, co se v Haagu děje, ale prosím, nikdy nezapomeňte na tuto základní věc: izraelská vláda používá hladovění v Gaze.

Mezinárodní soudní dvůr vydal právně závazný příkaz, který Izraeli ukládá, aby umožnil poskytování základních služeb a humanitární pomoci. Soud tak učinil vlastně dvakrát: poprvé v lednu a podruhé v březnu.

Ujasněme si několik věcí.

 

Za prvé, Mezinárodní soudní dvůr - ICJ, nazývaný také „Světový soud“ - není totéž co Mezinárodní trestní soud, ICC. Oba sídlí v Haagu a oba se objevují ve zprávách týkajících se krize v Gaze, takže jsem zaznamenal jistý zmatek, zejména na sociálních sítích.

ICC má právo se zabývat individuální odpovědností za kruté zločiny - včetně válečných zločinů, zločinů proti lidskosti, etnických čistek a genocidy. V souvislosti s krizí v Gaze zatím nevydal žádné obvinění, ale v novinových titulcích se objevily zvěsti o možném obvinění nejvyšších izraelských představitelů a o  nepřiměřené hrozbě amerických senátorů, že se budou mstít představitelům ICC.

ICJ se nezabývá jednotlivci; zabývá se státy, konkrétně mezinárodněprávními spory mezi státy. V tomto případě Jihoafrická republika tvrdí, že Izrael porušuje mezinárodní úmluvu o genocidě z roku 1948. ICJ je žádán, aby právně rozhodl o odpovědnosti izraelského státu za genocidu.

 ICJ  dosud neučinil takové rozhodnutí ani jedním, ani druhým směrem. Může trvat roky, než rozhodne o otázce genocidy.

 ICJ  však vydal takzvaná „předběžná opatření“, která mají řešit okamžitou situaci. S odvoláním na „katastrofální podmínky“ v Gaze v lednu soud vydal právně závazné příkazy, včetně příkazu umožnit poskytování základních služeb a humanitární pomoci. Daly izraelské vládě měsíc na to, aby je splnila, , avšak izraelská  vláda soud v podstatě ignorovala.

V březnu, kdy se „šířilo hladovění i hladomor“, soud uložil další opatření a nařídil Izraeli, aby zajistil nerušené poskytování humanitární pomoci, a to v plné spolupráci s OSN, včetně otevření nových pozemních přechodů. Izrael opět  toto rozhodnutí soudu a právně závazný příkaz porušil.

Je pravda, že v dubnu izraelské úřady umožnily vjezd většímu počtu kamionů s pomocí do Gazy, otevřely další přechod a povolily výstavbu přístavu pro vstup pomoci. Zvýšení pomoci však bylo malé a zdaleka nestačilo na pokrytí obrovské potřeby , podle OSN a humanitárních skupin, které uváděly, že Izrael nadále blokuje kritické položky pomoci.

Nejnovější zprávy z místa jsou ještě chmurnější. Dne 5. května izraelské úřady po raketovém útoku Hamásu uzavřely přechod Kerem Šalom a 7. května obsadily přechod Rafáh, čímž v současnosti blokují pomoc přicházející z Egypta.

Vím, že je zde mnoho podrobností, ale výsledek toho všeho je dostatečně jasný. Statisíce Palestinců, z toho asi polovina dětí, čelí hladomoru a mnohým hrozí, že zemřou hlady v důsledku pokračujícího nerespektování práva ze strany Izraele.

Stručně řečeno, Izrael v Gaze vyvolává hlad a doplácejí na to děti.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1193

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2024